Microserveis
A través de Microservices
es pot crear, empaquetar i publicar scripts perquè els equips tècnics de l'organització puguin executar-los fàcilment. Això també permet delegar a nivells inicials de suport la seva execució, de tal manera que es pugui atendre de manera eficaç les peticions dels usuaris i solucionar els problemes més freqüents.
Els microserveis creats es poden executar sobre els propis dispositius, amb permisos d'administrador local o amb els de sessió d'usuari.
També poden ser programats per executar-se en el moment més oportú. Fins i tot admeten disparadors d'esdeveniments o d'alertes, que poden ser utilitzats com a mecanisme d'autoremediació davant la detecció d'un problema.
Gestió de microserveis
Els microserveis tenen diverses opcions de configuració que modifiquen el seu comportament; per exemple, aquest pot canviar depenent de si el script s'executa des de la sessió d'usuari o des de l'administrador local.
Activació en Portal
Per activar un microservei i tenir-lo disponible per a la seva execució a Workspaces, s'ha d'anar a Marketplace
en Microserveis
de Portal
. Des d'allà, després d'explorar i trobar el microservei d'interès, es podrà habilitar amb el botó situat a la part superior dreta de la interfície.
Pasados unos segundos, el microservicio será visible en Workspaces y podrá ser ejecutado en los dispositivos.
Creació de microserveis
Per crear un nou microservei, s'ha d'accedir a la secció Dissenyador
i fer clic a Nou
. S'obrirà l'assistent que demanarà introduir la següent informació:
- Nom del microservei
- Color de la icona
- Icona del microservei
- Breu descripció sobre què fa el microservei
- El llenguatge amb el que està desenvolupat
- Número de versió
- Àmbit d'execució, sent possible seleccionar a nivell de sistema (accés administratiu) o a nivell de sessió (amb la identitat de l'usuari)
- Sistema operatiu per al qual està dissenyat
- Categoria: directori o grup de microserveis accessibles des de Workspaces en el qual s'allotjarà aquest microservei
- Eficiència temporal aconseguida amb cada execució
El nom del microservei no hauria de contenir caràcters especials (com \ / : * ? " < > i altres caràcters específics d'idiomes per a certes distribucions de teclat) si el microservei serà utilitzat com a Microservei d'usuari final.
Estats dels microserveis
Els microserveis tenen tres estats:
- Habilitat
- Deshabilitat
- Arxivat
Consideracions sobre el codi a utilitzar
Si bé els microserveis permeten l'execució de qualsevol comandament CMD o PowerShell en dispositius Windows, els comandaments enviats seran executats des de l'administrador local o des de la sessió d'usuari, depenent de l'àmbit que se'ls assigni. Això pot significar que alguns cmdlets no tinguin el resultat esperat en relació a l'execució realitzada; per aquest motiu, si s'està realitzant un script en PowerShell s'ha de tenir en compte una sèrie de consideracions:
-
Es recomana que la versió de PowerShell instal·lada en els dispositius sigui la mateixa que la que s'utilitzi per desenvolupar els microserveis.
-
L'execució dels microserveis pot realitzar-se sota la identitat de sessió d'usuari o des de l'administrador local.
-
Execució des de l'administrador local: a
Scope
es pot configurarApplies to Workspaces
oApplies to servers
, cosa que facilita molt interactuar amb els processos, serveis i actuar amb permisos administratius en el dispositiu, però pot complicar accedir a informació específica de l'usuari o la seva sessió. -
Execució des de sessió d'usuari: a
Scope
es pot configurarApplies to user sessions
, cosa que és molt útil per accedir a informació de l'usuari com el registre, informació continguda en el perfil, etc. S'ha de tenir en compte que l'script s'executarà amb el nivell de permisos que tingui l'usuari, per la qual cosa si l'usuari no és administrador local tindrà certes limitacions quan vulgui actuar a nivell de sistema.
-
-
Quan vulguem mostrar algun missatge a l'output del microservei, es recomana utilitzar el cmdlet "Write-Output" en lloc de "Write-Host".
-
El resultat de l'execució pot consultar-se en els detalls del
Job
generat en l'execució.
Maneres de consumir els microserveis
Els microserveis poden crear-se i habilitar-se en Portal, i a partir d'aquí ser configurats perquè siguin executats per l'usuari final, posats en marxa a través d'un Flux
o perquè siguin executats amb accions automatitzades o de suport des de Workspaces.
Execució per l'usuari final
A Portal
-> Habilitat
fent clic en un microservei s'accedeix a les seves característiques. A la pestanya Destinataris
-> Execució des de Workspaces
es mostren els permisos d'execució que té el microservei a Workspaces. A continuació, a Execució per l'usuari final
es pot veure si el microservei té habilitada l'opció d'executar-se per l'usuari final, en cas afirmatiu, mostra el nom de l'usuari i el nombre de dispositius on el té disponible.
Si s'activa l'opció Execució per l'usuari final
, el microservei afegirà un botó a la pantalla d'inici del dispositiu de l'usuari, perquè pugui executar-lo d'una manera més fàcil i directa.
El nom del microservei no hauria de contenir caràcters especials (com \ / : * ? " < > i altres caràcters específics d'idiomes per a certes distribucions de teclat) si el microservei serà utilitzat com a Microservei d'usuari final.
Un canvi de configuració a un microservei d'usuari final existent pot trigar fins a 15 minuts en aplicar-se a tots els dispositius vinculats.
Execució a través d'un flux
Fluxos
és una funcionalitat que pot configurar-se en Portal. Permet crear fluxos d'automatització i executar un microservei de forma automàtica quan es compleixen certes condicions en el dispositiu.
La seva principal característica és que, a través de l'execució d'un microservei, simplifica les accions de diagnòstic proactiu i soluciona els problemes ràpidament quan hi ha un enfocament en la seva detecció. A la secció Flujos es pot obtenir més informació sobre les seves característiques i configuració.
Execució des de Workspaces
Desde el módulo Workspaces se puede ejecutar cualquier microservicio que haya sido habilitado previamente en Portal. Per fer-ho, l'usuari ha de dirigir-se a la pestanya Workspaces
o Sessions
i seleccionar el o els dispositius als quals vol aplicar el microservei.
Els microserveis estaran disponibles des de la pestanya Workspaces
quan prèviament s'hagin configurat per executar-se a nivell sistema. I des de Sessions
quan en la seva configuració s'hagi seleccionat l'opció d'executar-se a nivell sessió.
La potestat d'executar determinats microserveis dependrà del rol o permisos que tingui l'usuari a la plataforma.
Microserveis a Automate
També és possible executar un microservei des del mòdul Automate. En aquest cas, els usuaris no han d'anar a la pantalla d'Inici del seu dispositiu per poder activar-lo, ho poden fer des de Service Catalog, un espai que actua com un panell d'autoservei perquè l'usuari triï el microservei que desitgi executar.
Executar un microservei des d'Automate té dues avantatges:
-
Permet la creació de paràmetres: certs microserveis poden tenir diferents valors seleccionables, on l'usuari pot decidir el tipus d'informació que desitja obtenir en activar el microservei. També té l'opció d'introduir el valor d'una variable per personalitzar l'execució.
-
Poden passar per un flux d'aprovació: quan es tracta d'executar microserveis que poden tenir una transcendència important, com econòmica o de seguretat, requeriran passar per un procés d'aprovació dins de la seva mateixa organització i per part de Flexxible.